Följa säsongerna?

Vi byter kläder, tid och humör efter årstidernas växlingar. Så varför kan vi inte följa matens årstider? Jordgubbar i mars smakar inte solvarmt, de har flugits in från andra sidan klotet och de har inte fått mogna. 

Jag längtar efter jul, men inte i oktober. Definitivt inte när handeln drar igång med sina hysteriska reklamkampanjer, fyller affärer med julpynt och prylar som ingen egentligen behöver. Inte förrän i december i alla fall. Nej, jag delar in året i traditioner och säsonger, lite som det var när jag växte upp. Färskpotatis till midsommar, svamp till hösten och julpynt till 1:a Advent typ.  

I länderna runt Medelhavet äter man betydligt mer av tradition, väljer grönsaker efter smak och säsong. Inte som vi som kräver tomater och meloner året runt, även fast de vare sig är riktigt röda eller kommer från vår egen världsdel. Som om vi inte kan vänta tills de smakar något eller ännu bättre – tills de sprungit ur svensk jord?

Säsongerna i Sydeuropa är som en traditionell grönsaksmarknad där varje vecka innebär någon nyhet. Är det inte den sedvanliga italienska söndagmiddagen med säsongens rätter som står i fokus så är det en lokal fest i Spanien där man firar nyskördad olivolja. Eller en persikans fest i sydvästra Frankrike eller en där havets frukter avnjuts under högtidliga former. Man längtar och följer verkligen respektive grönsaks årstid. Vilken vecka i maj ska körsbären från Sydväst komma? Är kronärtskockorna mogna redan? När kommer jordgubbarna från Terracina? Eller höstens första vindruvor? Viktiga frågor ställs åt sidan för enkelt njutande. Lika självklart som att vi dukar fram sill och nubbe till påsk, midsommar och jul!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.